ធាត់ គឺជារាងកាយដែលស្តុកទុកទៅដោយជាតិខ្លាញ់ជាច្រើនលើសធម្មតា ដោយកើតចេញពីស្ថានភាពហូបចុកមិនត្រឹមត្រូវ ដូចជាការបរិភោគច្រើនលើសតម្រូវការនៃរាងកាយ មិនហាត់ប្រាណ រួមទាំងកត្តាតំណពូជ ក៏មានចំណែកធ្វើឱ្យធាត់ដូចគ្នាដែរ។ វិធីងាយស្រួល នឹងមិនគ្រោះថ្នាក់ចំពោះសុខភាពនៅក្នុងការបរិភោគអារហារ គឺការជ្រើសរើសបរិភោគអារហារដែលមានថាមពលទាបដូចជា អារហារធម្មជាតិដែលមានកាកសរសៃរច្រើន បន្លែ ផ្លែឈើផ្សេងៗ អារហារប្រភេទគ្រាប់សណ្តែកស្ងួត ឬសាច់សុទ្ធ គួរកាត់បន្ថយបរិមាណហូបចុក។
ឧទារហណ៍អារហារដែលអាចជួយគ្រប់គ្រងទម្ងន់បាន មានដូចជាគុយទាវទឹក បបរស សម្លរប្រហើរ ស្ងោរ ញាំ ។ល។ រីឯអារហារដែលគួរបរិភោគឱ្យតិចតួចដូចជា អារហារប្រភេទខ្ទិះ អារហារខ្លាញ់ អារហារចៀន បំពង អារហារមានជាតិផ្អែមដូចជា នំឃុកគី ទឹកក្រូច នំផ្អែម ទឹកក្រឡុក ។ល។ ចំណុចដែលសំខាន់មួយទៀតដែរនោះ គឺយើងគួរតែផ្អាកទៅលើអារហារស្ងោរ ចំហុយ អាំង ខ្វៃ ហើយសំខាន់គួរតែហាត់ប្រាណឱ្យបានទៀងទាត់ ឬព្យាយាមធ្វើឱ្យរាងកាយរបស់យើងមានចលនាឱ្យបានច្រើន៕