រោគបែកសរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាល (Hermirhagic Stroke) ជាមូលហេតុនាំឲ្យកើតអាការៈពិការខ្លួនប្រាណ ឬដៃជើង។ យើងអាចការពាររោគទាំងនេះ បានដោយគ្រាន់តែបរិភោគផ្លែឈើជាប់ជាប្រចាំ។
តាមការស្រាវជ្រាវដែលបានធ្វើការបោះពុម្ភផ្សាយក្នុងទិនានុវប្បត្តិ នៃសមាគមពេទ្យរោគបេះដូងសហរដ្ឋអាមេរិក បានរកឃើញថា ការបរិភោគផ្លែឈើ និងអាហារដែលមានសារជាតិប៉ូតាស្យូមជាប្រចាំ អាចជួយកាត់បន្ថយអាការៈប្រឈមជាមួយការកើតអាការៈរោគសរសៃឈាមបែក ក្នុងខួរក្បាលដល់ទៅ ៣៨ ភាគរយ។ ក្រៅពីនេះ សារជាតិផ្លែឈើ នៅជួយឲ្យសុខភាពរឹងមាំប្រកបទៅដោយថាមពលរឹងមាំទៀតផង។
ទោះបីយ៉ាងណាក៏ដោយ ក្រុមគ្រូពេទ្យបានធ្វើការដាស់តឿនថា អ្នកកើតរោគក្រលៀន និងរោគបេះដូង គប្បីប្រយ័ត្នការបរិភោគប៉ូតាស្យូមខ្ពស់ ព្រោះថាអាហារទាំងនេះ អាចធ្វើឲ្យបេះដូងលោតលឿនខុសពីប្រក្រតី ដែលងាយប្រឈមនឹងរោគកើតអាការៈបេះដូង៕